donderdag 25 maart 2021

December 2020 - De natuur komt tot rust

Ook in december blijft het volop genieten. Ook al staat de natuur nu een beetje stil, de kou zorgt ook weer voor een andere beleving van alles wat er te zien is in het voedselbos. 

En de schaapjes krijgen uiteraard een extra knuffel van ons omdat ze zo goed ons gras laag houden. Dat scheelt ons straks in de voorjaar flink wat maaien. 










November 2020 - Nog steeds oogst en nu ook verse eieren

In de zijtuin naast de twee hooibergen zijn zeer veel verschillende eetbare bloemen en kruiden geplant. En tot laat in de herfst konden we daar nog steeds veel oogst vanaf halen voor onze eigen kruidenthee, maar ook voor restaurant 't Klooster in Wijk bij Duurstede.   




En met de komst van een aantal legkippen (gered van de slacht) kregen we er ook nog verse eieren bij. Langzamerhand een steeds veelzijdigere oogst en dus ook een gevarieerdere maaltijd voor mens en dier.





Oktober 2020 - De moestuinbakken worden gevuld en bomen geplant

Ook in oktober konden we nog in onze t-shirts buiten aan het werk. De gemaakte moestuinbakken zijn gevuld met een kruiden en planten die specifiek voor het verven van wol geschikt zijn. Daarnaast konden we van meerdere plekken bomen en struiken overnemen. Ook deze kregen een mooie plek in ons Wijkse voedselbos.

Maar eerst toch ook even genieten van de prachtige zonnebloemen die we in ons Wijkse voedselbos hebben staan.

En dan na het genieten met elkaar aan het werk. Zo kunnen we ook volgend jaar nog meer genieten van alles wat we nu aanplanten met elkaar.















September 2020 - Nazomeren en nog steeds veel oogsten

 Ook in september was het nog heerlijk weer om veel buiten te werken. Moestuinbakken werden verder in elkaar gezet. De composttoilet kreeg een nieuwe en gezelligere plek in één van de schuren. Het gras werd gemaaid met de bosmaaier, waarna het gras gebruikt werd als bescherming onder de nieuwe aanplant.




En natuurlijk werd er ook volop genoten door mens en dier.



En aan het eind van de maand werd in opdracht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een grote diversiteit aan eetbare waterplanten langs de nieuwe oevers geplant. Met dank aan alle vrijwilligers die ons bij al deze klussen hebben geholpen. 









dinsdag 23 maart 2021

Augustus 2020 - Oogsttijd

Augustus is natuurlijk de maand van het oogsten. Samen met vrijwilligers en mensen onder begeleiding oogsten we volop van de pruimen, de bramen, de bloemen, de bessen, de zaden enzovoorts. Een heerlijke maand om volop te proeven en te genieten.








Juli 2020 - Zomer en bezoek in het voedselbos

Het Wijkse voedselbos staat in bloei! Wat een heerlijke plek om te zijn, om te werken en om te genieten. Daarom was het erg leuk om alle vrijwilligers van de Wijkse Energiecoöperatie (EWEC) te mogen ontvangen voor een barbeque. Natuurlijk vanwege Corona op gepaste afstand tot elkaar. 




En natuurlijk leuk als mensen hier een kijkje komen nemen en genieten van een heerlijke wildpluklunch op het voedselbos. Want er groeit en bloeit al van alles.




Ook de samenwerking met het azc in Leersum werpt zijn vruchten af. Bewoners komen kennismaken en steken graag hun handen uit de mouwen om bij ons aan de slag te gaan. En tijdens het werk en in de pauzes oefenen we samen met de Nederlandse taal.









Juni 2020 - Laat de zomer maar beginnen!

In juni krijgt de zijtuin steeds meer de aanblik van een echte tuin. Maar dan wel een tuin met allerlei heerlijke eetbare bloemen. In de houten bakken staan diverse soorten munt voor heerlijke thee. Met steeds meer vrijwilligers ontstaan er steeds meer mooie plekken. 





Ook gaan we samenwerking aan met Kookstudio Cloo & Leyn uit Driebergen om samen kano-arrangementen aan te bieden. Met de wildplukoogst uit het voedselbos wordt een heerlijke maaltijd gemaakt in de kookstudio. Met de kano vaar je over de Kromme Rijn en kun je diverse lokale producten proeven. Ook deze kunnen meegenomen worden als ingrediënten voor de maaltijd. Natuurlijk moesten we deze kanotocht eerst zelf uitproberen.
 

Ook langs de Melktiendse wetering zijn nieuwe oevers aangelegd en hebben we de strook ingezaaid met zaden van eetbare planten voor restaurant 't Klooster en natuurlijk ook lekker voor de bijen. 
Langs de oevers komen ook spontaan planten op, die de wildpluk zeer gevarieerd maakt.